Vinterforedrag i forsamlingshuset

I vintermånederne januar til april afholder Andelslandsbyen en række spændende foredrag.
Alle foredrag holdes i forsamlingshuset og vil være gratis for medlemmer. Prisen for ikke-medlemmer er 50kr.

Der vil være mulighed for at købe kaffe og kage til arrangementet.

 

HusmoderlaugDATO: 15/1 kl. 14
FOREDRAGSHOLDERE:
Helle Schummel og Tina Roneklint

Komfurer, køretøjer og kitler!
Andelslandsbyens mange genstande spiller en vigtig rolle, når vi fortæller om forrige tiders landsbyliv. Langt de fleste genstande har vi modtaget som gaver. Vi har indtil flere henvendelser dagligt, og det er vi rigtig glade og taknemlige for. Men det betyder også, at vi må takke nej til mange tilbud, fordi de ikke passer ind i vores formidlingsstrategi, eller fordi vi simpelthen ikke har plads. I foredraget fortæller Andelslandsbyen Nyvangs faglige chef Helle Schummel om, hvordan vi samler ind, hvad vi lægger vægt på, og hvordan vi bruger de indsamlede genstande. Vores tekstilansvarlige Tina Roneklint fortæller om vores indsamling og produktion af tøj fra 1940’erne.

(Vi kan desværre ikke tage imod genstande på dagen, men aftaler gerne et senere møde. Vi kan heller ikke bestemme eller værdisætte genstande).

 

  

 

Richslaug

DATO: 29/1 kl. 14
FOREDRAGSHOLDER:
Nina Søndergaard (Fra NørdTours – http://nerdtours.dk/)

Fra kæfert til kaffe – et foredrag om danskernes druk og drikkevarer gennem 500 år
For fire-femhundrede år siden drak danskerne som svin. I en tid uden rent drikkevand, kaffe, te eller sodavand drak danskerne øl, vin og brændevin – masser af brændevin. Hør hvad fulde konger har gjort af dumme ting, hvordan berusede præster teede sig både i og udenfor kirken og præcist hvor meget vin en fin prinsesse kunne hælde i sig på en dag.
I dag samles danskerne om kaffedrikkeriet, som har været og er medvirkende til at ændre samfundet – hør hvordan og smag på den lækre aromatiske drik imens.

   

 

 

Foto: Jan Simondsen

Foto: Jan Simondsen

DATO: 12/2 kl. 14
FOREDRAGSHOLDER:
Per Rock

Swing, Jazz og Pjatteri – fra den spæde start til Bebop
I dette foredrag vil Per Rock både vise og fortælle, hvorledes jazz musikken og dansen udviklede sig fra den spæde start til beboppen. Fra at være en symbiose mellem musiker og danser gik jazzen pludselig ”solo” og udfoldede sig i en større fremvisning af teknisk musikalsk kunnen, hvorved synergier forsvandt, individualismen vandt terræn og jazzen blev mere rettet et siddende og lyttende publikum. Mange spændende anekdoter kommer på tale når Per Rock fører os gennem historien. Foredraget krydres undervejs med tilpassede musik- og danseklip, der sjældent er set herhjemme.

   

 

 

val150114nattoejundertoejDATO: 26/2 kl. 14
FOREDRAGSHOLDER:
Margit Ambeck

Nattøj og undertøj gennem 50 år
Der er næppe andre end oldefar, som har fået et glimt af oldemors ”unævnelige”. Men nu har du mulighed for at se og røre ved noget af det, som gemte sig inderst, og for at beundre det fine håndarbejde, som blev investeret i nattøj og undertøj. Et håndarbejde hvis formål ofte var at anskaffe det obligatoriske udstyr i forbindelse med giftermålet. Kom og foretag en lille tidsrejse i tekstilernes verden.

 

 

   

billede1DATO: 5/3 kl. 14 Bemærk ny dato!
FOREDRAGSHOLDER:
Line Jandoria Jørgensen

De farlige afvigere
Nutidens syn på sundhed og sygdom er formet på godt og ondt i første halvdel af det 20. århundrede. Opdagelsen af bakterien og videnskabens fremskridt gav nye indsigter og muligheder. Men det åbnede også op for en ny frygt. Frygten for de individer, der ikke fulgte de gængse normer, og som mistænktes for at kunne lede til samfundets forfald. Der blev udpeget mange fjender: De, der var Kriminelle eller handicappede. De, der så anderledes ud, var anderledes tænkende eller blot kvinder, der udviste seksualitet. Kroppens sundhed og normalisering blev et samfundsanliggende. Individernes raske normale kroppe var en forudsætning for sundheden af samfundskroppen. Krigen mod bakterien, dovenskaben og afvigerne var sat ind. Gymnastikken, kosten, bolighygiejnen og bortskaffelsen af afvigerne, var våbnet.

   

 

billede3DATO: 26/3 kl. 14 Bemærk ny dato!
FOREDRAGSHOLDERE: Stud. Etnologi – Sif Hjelm Jensen, Anna Louise Møller Svehag, Maya Elise Filskov, Marie Stilling og Elizabeth Aagren Mikkelsen.

Den lykkelige folkepensionist
Hvordan har livet som pensionist ændret sig siden folkepensionens indførelse i 1956? Hvilke forestillinger om pensionistlivet var i fokus dengang og nu? Det at være bedsteforældre, at være ensom og miste identitet fra arbejdslivet er nogle af de emner, der berøres i dette foredrag. Vi skal høre en lydfortælling, hvor pensionister – fra dengang og nu – fortæller om deres oplevelser og erfaringer. Foredraget sætter vores idealer om det gode ældreliv i perspektiv ved at spejle dem i fortiden. Lydfortællingen er et oplæg til debat, som publikum inviteres til at deltage i. Der er nemlig mange måder at leve livet på – også efter arbejdslivet.

 

billede2DATO: 9/4 kl. 14 Bemærk ny dato!
FOREDRAGSHOLDER: Keld Grinder Hansen

Højskolen og andelslandsbyen
I 1870’erne og de derpå følgende årtier vokser andelslandsbyen frem med mejeri, brugsforening, forsamlingshus og meget mere. En afgørende forudsætning for denne udvikling skal findes i den danske højskolebevægelse. Det var her landsbyens karle og piger fik inspiration og viden til at vende hjem og udvikle landsbyens institutioner. I dette foredrag vil vi tage med på højskole og finde ud af, hvad det egentlig var karle og piger oplevede på højskolerne, og hvorfor de kom hjem igen fuld af virkelyst og gå-på-mod.